POST 100: 28-10-2023

100e blog - Mario Bros taart

Vandaag mijn 100e blog geplaatst! Mijn 100e blog gaat over een Mario Bros taart die ik voor Daan gemaakt heb. Daan is 4 jaar geworden en wilde voor zijn verjaardag een Mario Bros taart hebben. Zijn moeder Petra is een collega van mijn vader. Zij kwam de taart samen met Daan halen. De taart bestond uit 3 delen. Onderkant, bovenkant en daarbovenop een Mario Bros taarttopper van fondant (allemaal handgemaakt). De laagjes taarten waren gevuld met een dun laagje zelfgemaakte aardbeienjam. We hadden een slagroom / mascarpone / aardbeien vulling en verder gevuld met aardbeien, peer, mandarijn en ananas. Vervolgens de taarten afgesmeerd met zelfgemaakte vanille boter crème.

Petra heel erg bedankt voor het vertrouwen en Daan nog van harte gefeliciteerd!

POST 99: 06-10-2023

Pinda-caramelbar

Deze week heb ik overheerlijke pinda-caramelbars gemaakt. Deze lijken qua smaak op Snickers. 

Zelfs mijn ouders hebben een bestelling bij mij geplaatst!

POST 98: 02-10-2023

Verhuistaart

Afgelopen weekend heb ik voor Tara & Ivo een mooie taart mogen maken. Dit keer heb ik gekozen voor een heerlijke 3 laagse marsepein taart met bruidsvulling. Het was een verassing voor Tara en Ivo geregeld door Esther en Jan. Nogmaals heel erg bedankt voor het vertrouwen dat ik voor jullie een taart mocht maken. En Tara en Ivo, gefeliciteerd met jullie woning!

 

Ik kreeg op Facebook een mooi compliment  van Els van de Burgt (nicht van mijn moeder). Zij had deze opmerking geplaatst: Oude Opa Vogel zou trots op je zijn:-)! Oude opa Vogel (opa van Els en mijn moeder) was vroeger banketbakker. 

POST 97: 14-09-2023

Blondies

Donderdag op de valreep nog een advertentie voor het weekend geplaatst. Blondies, deze had ik nog niet eerder gemaakt dus ik was benieuwd of er animo was en wat men ervan zou vinden. Ik kreeg een hele leuke reactie van Bianca (zij was bij mijn Indonesisch etentje 2 weken geleden).

Jet-at-Sea: net een stukje genomen "hij is heerlijk!". Nog lekkerder dan de caramelbar. 

POST 96: 04-09-2023

Fotoboek klaar!

Het heeft even geduurd, maar het fotoboek van ons avontuur op de Wylde Swan is klaar! Het is echt mooi geworden. Steven (de wiskundeleraar) heeft het 140 tellende fotoboek in elkaar gezet. Er staan vele nog niet vertoonde foto's in. Daarnaast is het fotoboek voorzien van vele verhalen, gemaakt door de trainees zelf.

Het fotoboek zal ik als PDF opsturen via de mail naar iedereen die de nieuwsbrief van Jet-at-Sea ontvangt. 

Bedankt Steven voor het maken van het fotoboek! Ik heb het gelijk besteld:)

POST 95: 03-09-2023

Reunie

Dezelfde zondag ben ik samen met Dieke (van Masterskip) door mijn ouders naar het IJ in Amsterdam gebracht. Hier hadden we een Reunie van Masterskip bij Wytske. Zij woont in een mooi huis aan het water waar allemaal boten liggen. Bijna alle trainees waren er. We hebben heerlijk gebarbecued. We pakten de sfeer al snel op waar we op de Wylde Swan gebleven waren....superleuk!

Omdat ik volgend jaar met de Artemis ga zeilen, heb ik op de reunie gevraagd of er nog trainees waren die mij wilde sponsoren. Daarvoor kregen zij dan een Caramel- of  Lemonbar. Ik heb in het totaal 10 bars gemaakt. Super dat ze mij wilden sponseren.

 

Bedankt Wytske voor de heerlijke barbecue en het openstellen van je huis.

POST 94: 03-09-2023

Saucijzenbroodjes

Zondag 3 september vierde mijn tante José en ome Carlo dat ze 30 jaar getrouwd waren. Ze hadden aan mij gevraagd of ik voor hun saucijzenbroodjes wilde maken. 

Toen ik het aantal hoorde moest ik even slikken.....80 stuks!

Zondagochtend vroeg uit de veren en bakken maar. Bijna alle saucijzenbroodjes waren opgegaan. Dankjewel José en Carlo voor de sponsering en van harte gefeliciteerd met jullie jubileum. 

POST 93: 02-09-2023

Diner

Voor de zomervakantie had ik op Facebook een oproep geplaatst dat ik bij mij thuis ging kokkerellen. Ik heb 6 inschrijvingen gekregen. Ik heb samen met mijn moeder vele Indonesische gerechten gemaakt en uitgeserveerd op tafel. Het was wel heel erg veel werk, maar ik vond het superleuk om te doen. 

 

Van Cor Vogel kreeg ik een hele leuke reactie op Facebook:

Vanavond heerlijk Indisch gegeten bij het pop up restaurant van Jet At Sea . Alle gerechten waren door Jet zelf gemaakt.

 

Toen we het hadden over wat voor acties ik in de toekomst zou kunnen doen kwamen Jan & Esther met het goede idee om granola te maken. Zij hebben mij ook gesponseerd met een grote bak met noten. Bedankt Jan & Esther.

 

Ik hoop jullie nog een keer te mogen ontvangen voor een ander etentje.

POST 92: 17-07-2023

Algemeen dagblad

Ik ben op 17 juli geïnterviewd door Susanne de Bruin van het Algemeen dagblad. Susanne had mij benaderd via de e-mail. Afgelopen maandag was er een plekje vrijgekomen. Susanne belde mij 1 uur van te voren of ze langs kon komen. Dat was even hard werken, want het huis moest schoon gemaakt worden en ik wilde nog wat bakken voor Susanne. Cupcakes zijn het snelst klaar, dus die heb ik gemaakt (zie foto).

We hebben een heel leuk gesprek gehad en Susanne had het artikel de volgende dag al online staan. De dag erop stond het artikel in de krant. 

Suzanne heel erg bedankt voor het leuke artikel en Roel (Dijkstra) bedankt voor het maken van de foto's!

POST 91: 16-07-2023

6-gangen diner

Zaterdag 2 september open in mijn eigen restaurant. Ik kook die dag een 6-gangen menu bij mij thuis. Voor een donatie van 37,50 hoop ik u te mogen ontvangen. Stuur mij een pb als u interesse heeft.

POST 90: 09-07-2023

Vliegticket naar Cuba

Afgelopen week kreeg ik een mailtje van Masterksip over mijn vliegticket. 20 maart vlieg ik via Madrid naar Cuba! Ik heb er super veel zin in. Ik ben al eerder in Cuba geweest. In 2008 heb ik dit land bezocht en heb hier ook leren lopen!! Super leuk om dan 16 jaar later hier weer naartoe te gaan.

POST 89: 02-07-2023

Lize 7 jaar

Zondag 2 juli heb ik voor Karin en Ivo voor de 3e keer een taart gemaakt. Vorige maand had ik een taart voor hun dochter Anna gemaakt. Nu was hun dochter Lize 7 jaar geworden. Bij hun dochter Anna had ik een marsepeinen taart gemaakt. Lize houdt niet zo van marsepein, dus werd mij gevraagd of ik een chocolade taart wilde maken.

Voor Lize heb ik een 4-laagse chocolade M&M grafity taart gemaakt. Als vulling zat er 3 soorten chocolade ganache in. Dit was erg leuk om te doen. Wel veel werk, want alle M&M's moesten op de taart geplakt worden. Omdat M&M's in de zon smelten, heb ik de taart samen met mijn moeder en een paraplu naar Lize gebracht. Lize was er heel blij mee en wilde het liefst de taart gelijk proeven:)

POST 88: 30-06-2023

Jet-at-sea Sushi actie

Vrijdag 30 juni had ik weer een Jet-at-sea sushi actie. Op het eind kregen we nog een hoop aanmeldingen. Mijn oude meester Melvin van groep 8 van de basisschool had een grote bestelling bij mij geplaatst. Graag wil ik meester Melvin hiervoor bedanken. Daarnaast wil ik hem ook bedanken voor sponsering van de afgelopen 2 jaar. 

POST 87: 27-06-2023

Tijd vliegt!

Het is alweer 6 maanden geleden dat ik vertrok van de Wylde Swan #Ws2

POST 86: 24-06-2023

Albert Heijn

Na 2 drukke toetsweken kreeg ik afgelopen week al mijn cijfers terug. Geen enkele onvoldoende!

HOERA! Ik ben over naar 5 VWO.  Dus nu kan ik mij weer volledig storten op Masterskip.

Ik heb afgelopen weekend gesolliciteerd bij de Albert Heijn. Daar ben ik aangenomen. In de zomervakantie en in de weekenden ga ik hier werken (vakken vullen).

POST 85: 03-06-2023

Anna jarig

Ik heb van Karin en Ivo de vraag gekregen of ik een marsepeinen taart wilde maken voor hun dochter Anna. Anna was zaterdag 9 jaar oud geworden.

Vorig jaar heb ik ook voor Anna een marsepeinen taart mogen maken. Ik vond het heel leuk dat Karin en Ivo mij vroegen om dit nogmaals te doen. Ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehad Anna!

POST 84: 14-05-2023

Moederdag 2023

Voor Moederdag had ik high-tea boxen gemaakt. Deze heb ik in Maassluis en omstreken rondgebracht. Voor ons buurmeisje Lyn hebben we een mini high-tea box gemaakt. Iedereen bedankt voor de interesse!

POST 83: 13-05-2023

Caramel bars

Zaterdag 13 mei was ik bij mijn oma in Lisse op bezoek. De dag ervoor had ik 12 caramelbars gemaakt. Samen met met vader ben ik in de wijk langs de deuren gegaan. Er waren veel mensen die ons wilde sponsoren voor een caramelbar en een nieuwsbrief. Het was erg leuk om te doen.

POST 82: 04-05-2023

Maasluis24

Ik had vorige maand een gesprek gehad met Janneke Noordermeer. Zij werkt voor de krant Maassluis24. Afgelopen donderdag heeft ze een artikel geplaatst over mijn avontuur op de Wylde Swan. Bedankt Janneke voor het mooie artikel!

Jet: ‘Ik mis het schommelen van de boot’

MAASSLUIS – Voor de Maassluise Jet van Duijvenbode is een droom werkelijkheid geworden: vijf weken lang meevaren met Masterskip Wylde Swan door het Caribisch gebied. In ruim een jaar spaarde zij door verschillende acties te organiseren het geld bij elkaar om de reis te kunnen maken. En het heeft iets aangewakkerd… volgend jaar wil Jet meevaren met Masterskip de Artemis.

Vanaf dag één waren de 28 trainees op het schip een hechte groep. ,,We kwamen vlak voor kerst aan op het schip. Omdat er wat problemen waren met het aanleveren van bepaalde onderdelen en benzine, hadden we gelijk tijd om elkaar beter te leren kennen”, vertelt Jet van Duijvenbode (16). Een maand voor vertrek hadden de meeste trainees al kennisgemaakt. ,,Eigenlijk was er gelijk een klik.”

Tot het laatste moment heeft Jet geld ingezameld om deze reis te kunnen maken. ,,Het vliegticket was tot €700,- inbegrepen. Door de hoge prijzen, moest ik €450,- bijbetalen. Dat had ik wel aan zien komen, toch voelde het als de laatste loodjes.” Ook voor de crew en trainees op het schip bakte Jet voor vertrek wat lekkernijen. ,,Ik was nog geen drie dagen aan boord of er werd gevraagd of ik nog wat lekkers wilde bakken. Dat vond ik erg leuk!”

Tostiwacht

Eén van de dingen die Jet leerde, was flexibel te zijn. ,,Elk plan dat werd gemaakt, kon nooit 100% worden uitgevoerd”, lacht ze. ,,Het liep altijd nèt even anders. Gingen we slapen op een onbewoond eiland, regende het de hele nacht. Wilde we naar een bepaalde stad toe varen, draaide de wind waardoor we op een totaal andere plek terecht kwamen. Waar ik wel achter ben gekomen, is dat ik zeilen erg leuk vind om te doen.”

Waar Jet het meest tegenop zag? Het wachtlopen. ,,Ik houd erg van slapen. Om dan ’s avonds of ’s nachts wakker te moeten worden… daar keek ik zeker niet naar uit. Maar ik heb er echt veel van geleerd!” Er werd alleen wachtgelopen tijdens het zeilen, van 6 uur ’s avonds tot 2 uur ’s nachts. ,,De wacht tussen 12 en 2 ’s nachts wordt de tostiwacht genoemd”, legt Jet uit. ,,Het klinkt leuker dan het is hoor”, lacht ze. ,,De tosti’s waren nogal droog.”

School

Het schoolwerk ging op het schip gewoon door. ,,Dat ging daar eigenlijk beter dan hier op school”, bekent Jet. ,,We waren tijdens de momenten zelfstudie met elkaar, geconcentreerd bezig, dat motiveert. Met heel veel vakken liep ik uiteindelijk ver voor.” In de eerste week stond gelijk een toetsdag gepland. ,,We waren toen net aan het zeilen en niet iedereen was dat al gewend. We waren vijftien minuten bezig en iemand werd zo zeeziek dat hij zo over zijn toets moest overgeven. Hij ruimde het op en is daarna gewoon verder gegaan! Iemand anders heeft wel veertig keer overgegeven, op één dag… dat werd bijgehouden met een ‘barfcounter’ (overgeefteller). Zelf moest ik tijdens de keukendienst even naar de wc rennen. Daarna ben ik gewoon verder gegaan met kaas snijden.”

Naast het schoolwerk, leerde Jet zeilen en volgde ze twee stages op het schip. ,,Ik liep stage als interior manager en dokter. We mochten de functies zelf kiezen. Om stage te mogen lopen als interior manager moest ik een Engelse brief schrijven. Voor de functie als dokter heb ik een pitch gegeven.

Ship take over

De laatste week stond in het teken van de Ship Take Over. De trainees nemen dan alle taken van het schip over van de vaste bemanningsleden. Jet ging voor de functie van Interior manager’. ,,Daar moest ik een pitch voor geven”, vertelt ze. ,,Voor de hele crew moest ik vertellen waarom ik geschikt ben voor de functie van interior manager’.” De interior manager is op het schip verantwoordelijk voor wat er binnen in het schip gebeurt en ondersteunt de crew. ,,We zorgen er bijvoorbeeld voor dat de crew pauze neemt. Dat zij even 15 minuten rust pakken is hartstikke belangrijk voor de veiligheid op het schip. Verder zorgen we ervoor dat alles opgeruimd en schoon is. Het is niet de bedoeling dat er van alles rondvliegt wanneer er gezeild wordt!”

De ervaring die Jet opgedaan tijdens haar stage als dokter, kwam goed van pas. ,,De ship take over was net van start gegaan en ik had water gekookt voor de pauze van de crew. Tijdens het overgieten van het water, zwenkte de boot waardoor ik het hete water over mijn hand goot. Ik heb er tweedegraads brandwonden aan overgehouden. Gelukkig was er een dokter aan boord. Ik had de stage bij de dokter net afgerond.”

Waardevol

Op de vraag of ze haar klasgenoten zou aanbevelen zich aan te melden voor de zeilreis , hoeft Jet niet lang na te denken: ,,Absoluut! Ik raad het iedereen aan om te gaan. Ik heb zoveel geleerd, terwijl ik het soms helemaal niet doorhad. Ik heb enorm genoten van deze reis. Geen enkel moment heb ik gedacht: ik wil naar huis. Ook het schoolwerk ging me op het zeilschip goed af. Ik mis het schommelen van de boot, het warme weer… het was het allemaal waard!”

Jet heeft zich inmiddels aangemeld om in 2024 opnieuw een reis te maken met Masterskip. Dit keer wil ze mee met driemaster ‘de Artemis’, een reis van de Cariben naar de Azoren en dan de grote oceaanoversteek terug naar Nederland. Inmiddels is de avonturier gestart met nieuwe acties om de reis bij elkaar te sparen. Wil je meer weten over de acties van Jet? Kijk dan op haar Facebookpagina ‘Jet at Sea’ of haar website.

POST 82: 21-04-2023

Toestemming van school en ingeschreven

Ik kreeg op 21 april goed nieuws van school: ik heb toestemming gekregen om volgend jaar met Masterskip mee te gaan. Omdat ik afgelopen keer met de Wylde Swan heb gevaren, leek het mij nu leuk om met het andere schip van Masterskip, de Artemis, mee te gaan. Ik wil dan ook écht leren zeilen. Dus ik heb me ingeschreven voor de Oceaanoversteek van het Caribisch gebied - Azoren - Nederland. Ik heb er superveel zin in! 

Naast het goede nieuws van school, was 21 april een heel verdrietige dag. Mijn opa werd die dag gecremeerd. Het was een mooie dienst en een waardig afscheid. Oma wens ik veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

POST 81: 09-04-2023

School gevraagd of ik nogmaals mee mag met Masterskip

Ik hoop in 2024 met Masterskip de oceaanoversteek te mogen maken met de Artemis.

WAT IS MASTERSKIP? Masterskip is een uniek programma, dat in de afgelopen jaren is ontwikkeld tot een sterk onderwijskundig concept.

De belangrijkste uitgangspunten zijn:

01 INTENSIEF ONDERWIJS

02 EEN RIJKE EN GEVARIEERDE LEEROMGEVING

03 PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

04 AVONTUUR

Ja, geweldig!

POST 80: 23-03-2023

Noorderlicht loopt vast in Noorwegen

Het Noorderlicht is het zusterschip van de Wylde Swan. Wij zijn het Noorderlicht nog tegen gekomen in het Caribisch gebied. Het 46 meter lange schip strandde donderdagnacht om 02.30 uur bij Rugholmen, een eilandje ten noorden van de stad Trondheim. Gelukkig kon iedereen gered worden en na een paar dagen kon het schip zijn weg weer vervolgen. Aan boord zaten 14 trainees. Daarnaast was Sara ook aan boord. Sara komt uit Denemarken en is deckhand aan boord van de Noorderlicht. Zij was ook deckhand aan boord van de Wylde Swan. Ik heb nog even aan Sara gevraagd of alles goed ging. 

Donderdagavond was dit op het nieuws (NOS en bij BEAU). Wat een avontuur!

Scholieren vertellen hoe hun zeilschip strandde in Noorwegen (nos.nl)

POST 79: 09-03-2023

Maasluisse Courant

3 weken geleden heb ik een gesprek gehad met Chrit Wilshaus van de Maassluise Courant. Het was een heel leuk gesprek. Voordat ik met Masterskip wegging had Chrit al een krantenartikel geschreven over Jet-at-Sea. Ik had Chrit beloofd om contact met hem op te nemen, om te vertellen hoe ik mijn avontuur had beleefd. Bedankt Chrit voor het plaatsen van het artikel in de krant! Het hele verhaal kun je online lezen (zie onderstaande link).

https://www.rodi.nl/maassluis/332255/verblijf-op-wylde-swan-vloog-voorbij-voor-jet?fbclid=IwAR1xnCmnYAD-ch48sMFWV4Xuo17-iDJ9RzMzfnPVZetbxhvfByLd9kFuVxo

POST 78: 31-01-2023

Jet end report Masterskip

Betreft: Jet van Duijvenbode

Beste collega/ beste ouder(s), Ahoy landrotten!

In deze mail vindt u eerst een stuk over het laatste deel van de reis. Daarna kunt u kort lezen over hoe het de laatste weken is gegaan met Jet.

Avonturen

Onze laatste brief liep tot aan Martinique, waar we afscheid hadden genomen van een tweetal trainees. We zijn meerdere dagen bij Martinique gebleven en hebben vanuit daar een sail training programma met een aantal dagtripjes gedraaid om de basic skills van de trainees te perfectioneren. Toen ze die onder de knie hadden, zijn we naar Saba gezeild en hebben we een nachtje stilgelegen bij ‘the Unspoiled Queen of the Caribbean’. Helaas konden we niet aan land vanwege het weer, maar we hebben besloten om een dag eerder naar Dominica te vertrekken. Niet zo maar! Bij vertrek mochten de trainees voor het eerst de mast in. Tegen deze tijd werden de laatste toetsen gemaakt en daarmee was ook de gehele zelfstudie afgerond. Dat vroeg natuurlijk om een end-of-study feestje!

Eenmaal op Dominica zijn we vroeg opgestaan om met bussen naar The 3 Rivers Ecolodge te vertrekken. Om daar te komen moest er een stukje gelopen worden, maar ook geziplined over twee rivieren! In ruil voor ons verblijf hebben we de mensen de ecolodge een handje geholpen met het sjouwen van cement- en zandzakken naar de accommodatie. Dit wordt gebruikt in een project om te lokale bevolking te leren om orkaan-resistente huizen te bouwen.

Waar we de eerste dag een hike (eigenlijk meer een klautertocht) hebben gemaakt langs de rivier omhoog, was het op de tweede dag tijd om een bezoek te brengen aan een lokale basisschool. De trainees en de kinderen wisselden verhalen uit over hun leven, maakten armbandjes en lazen verhalen aan elkaar voor. We hebben afgesloten met spellen en sporten. Op dag drie werden de rollen omgedraaid en hebben we de schoolkinderen en de mensen van de ecolodge aan boord ontvangen om samen een middagje te zeilen.

Na Dominica hebben we via Îles des Saintes en Tintamarre koers gezet naar Sint-Maarten, onze eindbestemming. Daar was het tijd voor een laatste excursie naar Philipsburg, captainsdiner en bonte avond. Maar natuurlijk ook nog Happy Day, waarbij spullen worden gepakt en het schip spic en span wordt gemaakt.

Sail training

Inmiddels hebben we twee rondes internships erop zitten. De trainees moesten hiervoor hun voorkeur opgeven en solliciteren met respectievelijk een brief en een pitch aan een crew lid met de desbetreffende functie. Nadat ze het naadje van de kous van deze verschillende functies hadden geleerd, hebben ze gesolliciteerd voor hun favoriete functie voor de ships take over. Veel trainees hadden zich verkleed en na afloop hebben ze er een feestje van gemaakt. Een dag later begon deze ships take over echt: drie dagen lang waarbij de trainees het schip runden, waarbij de crew een stapje terug doet en een oogje in het zeil houdt. In het begin ging niet alles vlekkeloos, maar er was een steile leercurve en ze hebben een prachtig resultaat behaald!

De groep en groepsactiviteiten

De wachten en happy hour lopen soepel en trainees ondersteunen elkaar waar nodig. We hebben zowel leuke als serieuze activiteiten ondernomen om de groep bij elkaar te brengen. Bij Over de Streep werden de trainees geconfronteerd met flink wat stevige, maar gelukkig ook wat luchtige vragen. En rondom het afscheid zijn we natuurlijk ook hard bezig geweest. Er liggen friends bookies waarin iedereen aan boord een stukje schrijft voor ieder ander. Dit is flink wat werk, maar dit zal voor velen het meest waardevolle souvenir van de reis worden. Ook hebben de trainees een brief aan zichzelf geschreven, waarin ze terugkijken op alles wat ze gedaan en geleerd hebben. Over ongeveer zes weken zullen ze deze in de brievenbus krijgen, als warme herinnering aan hun tijd hier, en als reminder dat die telefoon toch echt niet zo heel hard nodig is ;)

Over Jet  

Algemeen

Jet kon niet direct antwoord geven op de vraag wat zij het leukst vond van de hele reis. Ze gaf aan zo ontzettend veel leuke dingen te hebben meegemaakt. De gezellig uit bij de excursies naar het onbewoonde eiland van Pirates of the Caribean en naar de Ecolodge op Dominica sprongen er wel echt uit. Aan boord kon Jet de gezelligheid goed vinden. Zelfs de afwas met leuke mensen en goede was een feestje. De dagelijkse zeiltrips in de buurt van Martinique leverde Jet meer op dan gedacht. Achteraf realiseerde ze dat ze het zeilen op de Swan toen echt onder de knie kreeg.

Zelfstudie

 In het afsluitende coachgesprekje vertelde Jet dat ze de conclusie had getrokken erg te tevreden zijn over haar zelfstudie. Ze heeft al haar schoolwerk bij kunnen houden en voor sommige vakken zelfs vooruit kunnen werken. Voor natuurkunde heeft Jet uiteindelijk via een andere trainee toch nog haar originele boek weten te bemachtigen waardoor ze mooi door kon werken. Maatschappijleer bleef een lastig vak maar door veel vragen te stellen aan verschillende mensen kwam ze een heel eind. In de laatste week was het tijd voor haar aardrijkskundetoets. Doordat Jet haar wekenplan had afgewerkt kon ze zich goed voorbereiden op haar toets. Ze had dan ook een goed gevoel over haar ingeleverde wek. Voor Engels heeft Jet een vlog gemaakt die het leven aan boord perfect samenvatte.

Shipstraining

De zeildagen in de buurt van Martinique hebben Jet veel zeilkennis opgeleverd. In de week nadat we Martinique achter ons hadden gelaten heeft Jet meegelopen met Danique (scheepsarts) en Nadia (interior manager). Jet gaf aan van beide internships veel te hebben geleerd. Zo leerde ze hoe te handelen bij brandwonden. Helaas had ze deze kennis voor zichzelf niet veel later ook nodig. Voor de ships take over had Jet een pitch voor Nadia’s rol gehouden. Door de gehele crew voorafgaand al van koffie en thee te voorzien had ze de meeste harten al veroverd. Gedurende de STO voelde Jet zich daadwerkelijk een vervanger voor Nadia doordat ze veel vragen en vertrouwen kreeg van de andere trainees.

Rol in de groep

Jet heeft deze reis een fijn groepje mensen om haar heen verzameld. Verder heeft Jet een bijzondere rol kunnen vervullen deze reis voor de bepaalde trainee. Deze trainee heeft helaas om persoonlijke redenen de reis eerder moeten afbreken. Jet was in vertrouwen genomen door deze trainee. Bij het invullen van alle friendshipboekjes stonden er ontzettend mooie complimenten voor Jet. Jet heeft een luisterend oor kunnen bieden en een steunende rol kunnen vervullen. Het betekende ontzettend veel voor deze trainee. Hartstikke knap gedaan.

Persoonlijke leerdoelen

 Jet had zichzelf het leerdoel gesteld dat ze een keer de leiding zou willen nemen. Tijdens de internshipperiode en al helemaal tijdens de STO heeft ze laten zien hier keihard aan te hebben gewerkt. Jet durfde nu voor zichzelf te stellen dat ze zelfverzekerder voor een groep durft te gaan staan en hen toe te spreken. Ook is het nu makkelijker voor haar geworden om mensen aan te spreken op hun gedrag of handelen. Alom gaf deze ervaring Jet een erg fijn gevoel dat ze dit veelvuldig heeft kunnen uitproberen.

Met vriendelijke groet,

 

Wessel docent en coach van Jet aan boord van de Wylde Swan

 

PS: Tot slot wil ik u vragen een beetje geduld met Jet te hebben na terugkomst van de reis. Het is een hele overgang om van veel buiten zijn, zelfstandig leren, zelf op avontuur gaan en intense groepssamenwerking weer te schakelen naar het “gewone” leven. De ervaring leert dat leerlingen hier in het begin moeite mee hebben en misschien gedemotiveerd kunnen overkomen. Na een tijdje herstelt dit, blikken ze (met heimwee) terug op een fantastische reis en willen ze graag hun ervaringen met anderen delen. Hebt u dus alstublieft een beetje begrip wanneer zij niet meteen overloopt van enthousiasme om weer terug te zijn op school/thuis.

POST 77: 29-01-2023

Jet-at-Home

Na 8,5 uur vliegen kwamen we gisteren aan op Schiphol. Hier stond ons nog een leuke verrassing te wachten. Mijn ouders en opa en oma stonden mij op te wachten. Ze hadden zelfs een spandoek gemaakt! Mijn moeder had een pakket met stroopwafels naar de Three Rivers Eco Lodge gestuurd, In Dominica, maar deze zijn helaas niet aangekomen. Dus had mijn moeder alsnog voor alle trainees stroopwafels meegenomen. Voor de 4 bemanningsleden die mee terugvlogen had mijn moeder de wereldberoemde caramelbars gemaakt. Er waren aan boord van het schip al meerdere mensen die het gerecht nog een keer wilden hebben.

Toen we aan het begin van de reis op Schiphol het pakket met de Masterskiptrui en T-shirts kregen, bleek dat Masterskip voor Mythe 1 pakket vergeten was. Ik heb toen mijn trui aan Myrthe gegeven, want ik had die dag mijn al eerder bij Masterskip bestelde trui aan.

Als dank hadden de ouders van Myrthe foto’s van de reis op canvas gezet. Wat super lief van hun! Bedankt Marlies en Bert. Marlies en Bert hebben een bedrijf in reclame en belettering https://www.deco-tech.nl/

Ze hadden een hele mooie banner gemaakt met foto’s van onze reis. Iedereen mocht een lootje trekken. Olivier Dirks had de banner gewonnen. Daarna hebben we nog een groepsfoto gemaakt en hebben we afscheid van elkaar genomen.

Het is wel wennen in het koude Nederland. Ik mis het schommelen van de boot. Het wakker worden met Coldplay, de warmte en de mooie stranden van het Caribisch gebied. Het zal wel even wennen worden.

Deze reis was een echte ervaring voor het leven. Ik heb veel vrienden gemaakt en veel geleerd.

Met een lach op mijn gezicht stop ik met dit bericht

Groetjes Jet

POST 76: 28-01-2023

Marigot

De laatste paar uur. Eerst hebben we gedag gezegd tegen Cato en Danique. Cato gaat weer naar huis in Houston en Danique (crew) gaat naar haar lover in Dominica. Als lunch hadden we tosti's. Daarna vertrokken wij ook.

POST 75: 26-01-2023

Afscheidsdiner

We begonnen de een na laatste dag met het inpakken van onze spullen. Wat een bende was het zeg! In plaats van happy hour, hadden we happy day. Dat betekende dat je met je groepje 4x anderhalf uur een onderdeel van het schip ging schoonmaken. Dus van interior naar galley, deck en extra. Daarna opfrissen met een duik in de zee voor de meesten. Vervolgens klaarmaken voor het laatste avondmaal bij de pizzeria! Heerlijk gezellig samen gegeten en daarna was het plan om de nacht door te halen. Niemand die dat gered heeft.....zoals je ziet was ik in slaap gevallen in de pantry.   

POST 74: 25-01-2023

Filipsburg

De laatste week is aangebroken en daarbij ook de laatste excursie. Na met zijn allen te stemmen kwamen we eruit dat we allemaal nog souvenirs wilden kopen. En waar kan dat beter dan in de hoofdstad van Sint Maarten (Filipsburg). Na het ontbijt kregen we een lunchpakket mee van boterhammen met zalmsalade. Vervolgens zijn we met de bus naar de stad gereden. Deze bus was bijna in orde....alleen de ruit achterin was kapot:)

Op de markt hebben we een uur lang souvenirs gekocht. Daarna zijn we gaan lunchen, een supermarkt ingegaan en terug gegaan naar het marktje. In de avond hadden we captains diner. We hebben met iedereen een soort afscheidsetentje gehad. Tijdens en na dit diner was er een bonte avond. Ik zat tijdens captains diner naast captain Jan-Willem.

POST 73: 24-01-2023

De laatste sailmail

Inmiddels is de laatste week aangebroken van deze reis. Ik wil nog helemaal niet naar huis. Ik heb het hier veel te veel naar mijn zin. Afgelopen week zijn we van Tintamarre naar Dominica gevaren. Tijdens een nachtwacht die ik van 12-2 had, gingen we in het laatste halfuur de top sail naar beneden gehaald omdat we nog maar 2 knopen voeren. Daarna moesten we ook nog eens bracen. Dat betekent de yards waar de zeilen aan vast zitten bewegen zodat ze beter in de wind staan. Nadat we dit hadden gedaan kregen we te horen dat we alles weer omhoog mochten halen, dus wij weer de zeilen omhoogtrekken en weer terug bracen. Jammer genoeg mocht ik pas om half 3 gaan slapen.

In Dominica zijn we aan een stijger gaan liggen, dat betekent….geen ankerwacht! Ik weet niet wat wij hebben met busjes, want we hadden er drie besteld, maar er kwam er eerst maar 1 te laat aanzetten. Hij heeft toen ons eten ingeladen en teruggereden om zijn mede buschauffeur matties te halen. Ik had nu wel geluk, want ik zat eerst met een hele grote pan tussen me benen en een volle bus vol mensen. Maar toen ben ik uitgestapt, want er kwam nog een bus aanrijden. Ik zat samen met drie andere trainees en twee docenten in een busje dus heerlijk veel ruimte. Tijdens de 1,5 uur durende busrit stonden we opeens stil want bij 1 van de busjes was het raampje eruit gevallen en deed de motor het niet meer.

Na de hobbelige weg kwamen aan bij onze overnachtingsplek, de Three Rivers Ecolodge. We zijn twee rivieren over geziplined. We moesten ook allemaal 1 of 2 pakken van 22 kilo cement tillen. Eenmaal aangekomen kregen de meiden een prachtige slaapzaal waar we mochten overnachten. Ongeveer een halfuurtje later gingen we een hike doen in de waterval, dus klauteren en klimmen over stenen en water. Glad dat het was! Er was ook 1 trainee uit een boom gevallen, die heeft een goede blauwe plek. Na de hike gingen we verder met het volgende klusje…zand scheppen, alles is nodig voor sustainable-houses-for-hurracaines.

De volgende ochtend hebben we een goede ‘wandeling’ gedaan door de jungle, en als wandeling bedoel ik op handen en voeten klimmen door takken en blubber in de volle zon. Na ongeveer een uur kwamen we aan bij onze bestemming Gran-Fond-Primary-School. Wij allemaal met vieze blubber schoenen de kleine school in….. De school heeft 36 leerlingen die allemaal best goed Engels spreken.

De volgende ochtend moesten we vroeg opstaan want we gingen weer naar de Wylde Swan. En je kan wel raden wat er mis was….de busjes, in plaats van 3 hadden ze er maar 2 omdat ze geen buschauffeur konden bereiken. Dus weer proppen in busjes. We raken er bijna aan gewend. We hadden ongeveer een uur voordat de leerlingen van de school op onze boot kwamen en jeetje wat waren ze druk.

In de avond moesten we onze pitch geven voor de hele crew voor je rol tijdens de shipstakeover die de dag erna begon. Ik en jasmijn zijn nu Interior managers. Vandaag ben ik ook de mast ingeklommen, en we zijn onderweg naar Tintamarre.

Dit was mijn laatste Sailmail, groetjes Jet-at-sea!

POST 72: 24-01-2023

Iets minder leuk nieuws

Mijnhand verbrand door kokend heet water. Verder is vandaag de slinger opgehangen. Helaas kon ik daar niet aan hangen, maar ernaar kijken was ook wel grappig. 

Dit was de laatste dag van de internships. Rechterhand in het verband dat betekent andere mensen in vriendenboekjes laten schrijven voor je. In de avond hebben we een film gekeken.

POST 71: 23-01-2023

Guadeloupe

Bij Guadeloupe mochten we de mast in klimmen. Ik heb die dag ook de vlaggen van mijn sponsoren in de mast gehesen. 

http://www.kerstbomenmaassluis.nl/ 

https://www.caalman.com/nl/

PerfectArtShop

Bijlsma Group 

CornerStoneShop

POST 70: 22-01-2023

Ships takeover!

Voor 2 dagen lang nemen alle trainees het schip over.

POST 69: 20-01-2023

Grand Fond Primary School

De volgende ochtend hebben we een goede ‘wandeling’ gedaan door de jungle, en als wandeling bedoel ik op handen en voeten klimmen door takken en blubber in de volle zon. Na ongeveer een uur kwamen we aan bij onze bestemming Gran-Fond-Primary-School. Wij allemaal met vieze blubber schoenen de kleine school in….. De school heeft 36 leerlingen die allemaal best goed Engels spreken.

POST 68: 19-01-2023

3 Rivers & Rosalie Forest Eco Lodge

2 nachten in een eco lodge. We hebben 3 rivieren over getokkeld om er te komen. We hebben een pak cement van 22 kilo moeten tillen en daarna zand scheppen voor een hurricaine shelter. Er waren daar 19 honden.

POST 67: 18-01-2023

Luizendoctor Jet

Luizen aan boord!!! Internship als doctor en we mogen een heel plan maken voor luizen, want helaas had iemand ze. Groepjes maken en plannen en kammen.....kammen.....kammen.....  

POST 66: 17-01-2023

Halfway report Jet van Duijvenbode - rapport van mijn mentor Wessel

Betreft: Jet
Beste collega/beste ouder(s),
Ahoy landrotten! Bij deze een update vanaf de andere kan van de Atlantische Oceaan. In deze mail vindt u eerst een stuk over de algemene voortgang van de reis. Daarna kunt u lezen over hoe het gaat met Jet .

Avonturen
In de 2,5 week die we inmiddels aan boord hebben gespendeerd, hebben we al heel veel gezien en beleefd. We begonnen met een paar daagjes voor anker bij Marigot, Sint Maarten. Er moest namelijk nog diesel gebunkerd worden en natuurlijk proviand ingeslagen. Dit gaf ook tijd om elkaar en het schip op een rustige manier te leren kennen. Net op tijd voor kerstmis! We hebben 2e kerstdag gevierd met een driegangendiner, gedichtjes en cadeautjes van Secret Santa èn een hele mooie Deense traditie waarbij we om onze kerstboom hebben gedanst. Onze eerste zeiltocht voer ons naar de Tobago Cays, een eilandgroep horende bij Saint Vincent and the Grenadines. Onderweg heeft menig trainee ervaren wat zeeziekte inhoudt, maar eenmaal aangekomen was dat het allemaal waard. Dit is Caribisch gebied zoals je het voor je ziet – witte zandstranden, palmbomen en snorkelen met schildpadden en roggen. Een betere plek om oud en nieuw door te brengen kun je je niet wensen! We hebben een aantal dagen tussen deze eilanden door gezeild en zijn her en der aan land gestapt. Snorkelen bij het mangrovewoud van Union Island, een jungletour op Saint Vincent en misschien wel de gaafste ervaring tot nu toe: een nacht doorbrengen op het onbewoond eiland Petit Tabac (bekend van Pirates of the Caribbean). De trainees hebben kampvuren gemaakt, uit kokosnoten gedronken en hutten gebouwd. Zelfs de plensbuien ’s nachts hebben ze overwonnen. Inmiddels schrijf ik deze brief vanuit Martinique, dat we als uitvalsbasis gebruiken om een extra paar dagen sail training te organiseren.

Moeilijkheden
Helaas hebben we hier op Martinique van een tweetal trainees afscheid moeten nemen. Dit was in beide gevallen hun eigen keuze gestimuleerd door persoonlijke omstandigheden, maar desalniettemin erg jammer. Het duo gaf aan dat ze een enorm leuke tijd hebben gehad aan boord en de rest van de groep gaan missen. Voor de groep was het vooral even schrikken en wennen, maar is
er ook veel zin om de rest van de reis tegemoet te gaan.

Zelfstudie
Elke ochtend werken de trainees van 8:00 tot 12:00 aan hun schoolwerk. Op donderdag hebben we toetsdag en vrijdag geen zelfstudie, want dan hebben we
onze Lazy Day. Elk uur werken ze 50 minuten, gevolgd door 10 minuten pauze. Dit doen ze grotendeels zelfstandig, waarbij ze natuurlijk vragen kunnen
stellen waar nodig. We hebben vakdocenten scheikunde, natuurkunde, wiskunde en biologie aan boord. In de tweede week zijn we begonnen met
het aanbieden van Learning Clinics. Dit zijn korte lesjes over ‘leren leren’ of over onderwerpen waar veel trainees mee bezig zijn. Trainees kunnen ze optioneel volgen vanaf halverwege het laatste uur. Tot nu toe zijn het maken van samenvattingen, ontbinden van krachten,
combinatoriek, problemen oplossen en plannen aan bod gekomen. Elke trainee heeft een eigen coach waarmee regelmatig zowel de studievoortgang als de andere
aspecten van het boordleven worden besproken. Aan het einde van elke week wordt in coachgroepjes teruggekeken en geëvalueerd.
Deze groep pakt de zelfstudie over het algemeen erg goed op. Er wordt in de regel serieus gewerkt en er is weinig tot geen achterstand op hun gemaakte planningen. Sommige trainees lopen zelfs voor of zijn al helemaal klaar met hun werk. Wanneer ze klaar zijn, gaan ze in ‘onderhoudsmodus’, waarbij ze nog maar twee uur per dag hoeven te studeren. De vrijgekomen tijd spenderen ze aan allerlei klusjes op het schip, zoals blokken naaien, zeilen vouwen en meer.


Sail training
Sommige trainees kwamen binnen met veel zeilervaring, anderen hadden nog nooit voet op een zeilschip gezet. Toch hebben ze inmiddels alle basisvaardigheden geleerd in de sail training. Aan de hand van hun Masterbookie hebben ze onder andere geleerd zeilen te zetten en manoeuvres uit te voeren. Als we ’s nachts aan het varen zijn, draaien ze twee uur wacht. Dan sturen ze en controleren ze het dek en de machinekamer. De komende tijd staat in het teken van de stages en de scheepsovername. Eerst gaat elke trainee twee keer op stage: twee dagen met een bemanningslid meelopen en zoveel mogelijk leren. Ze konden hierbij kiezen uit verschillende functies en hebben gesolliciteerd op hun favoriete. Tijdens de scheepsovername doet de bemanning een stapje naar achter en krijgen de trainees de
verantwoordelijkheid over het schip. Dit zijn de verschillende rollen die ze daarbij kunnen aannemen:
www.masterskip.com
Captain (de eindverantwoordelijke aan boord en de wachtleider van één van de wachten)
First mate (stuurman, ondersteuning van de kapitein en wachtleider)
Bosun (bootsman, verantwoordelijk voor de organisatie op dek en de planning van het onderhoud, onderdeel van de wacht)
Deckhand (matroos, uitvoering van zeilhandelingen en onderhoud, onderdeel van de wacht)
Doctor (scheepsarts, verantwoordelijk voor de medische veiligheid aan boord, inclusief alle medische materialen)
Engineer (scheepswerktuigbouwkundige, verantwoordelijk voor alle technische systemen aan boord)
Chef (scheepskok, verantwoordelijk voor maaltijden en voorraden)
Interior manager (verantwoordelijk voor hygiëne en voorraden)
Teacher (verantwoordelijk voor schoolwerk, groepsdynamica, excursies en extra lessen)

Dan nog een stukje over Jet zelf!
Jet straalt in alles uit dat ze het naar haar zin heeft. Tijdens de eerste week op de Wylde Swan viel Jet haar enthousiasme erg op. Op kerstavond openden we op het maindeck gezamenlijk het cadeautje dat ze had uitgedeeld op Schiphol. Iedereen had meteen door wat de intentie was van de verkregen muts: Een Nieuwjaars duik! Jet kan goed om gaan met veel verschillende mensen aan boord, dat merk je meteen. Door de verhalen van de kapitein over de door Jet gebakken caramelbar stond Jet met koks Wim en Meta na een paar dagen voor iedereen dit zelfde heerlijke gebak te maken. Bij het eerste coachgesprekje was het goed merkbaar dat ze het bij de excursie op Nieuwjaarsdag naar de Tobago Cays erg naar haar zin had. Samen hebben we de opdracht waardevolle input www.masterskip.com besproken. Aan de hand van deze input heeft Jet een persoonlijke leerdoel opgesteld: ik wil graag een keer de leiding nemen bij happy hour of lazy day. Komende week gaan we haar leerdoel evalueren in ons volgende coachgesprekje. Verder gaf ze aan haar wekenplanning goed bij te kunnen houden. Voor natuurkunde heeft Jet samen met Steven een mooie manier gevonden om alle stof door te nemen. Jet vertelde over de lastige situatie bij haar op school over de docent voor maatschappijleer. We hebben afspraken gemaakt over het schoolwerk voor dit vak, omdat ze aangaf het een lastig vak te vinden omdat ze er weinig les in had gehad. De komende week begint de eerste periode van de internships. De trainees gaan met de verschillende functies aan boord van de Swan meelopen. Jet heeft aangegeven bij de interior manager stage te willen lopen. De motivatiebrieven die de trainees gaan schrijven nemen we mee in de verdeling voor de internships.


Met vriendelijke groet,


Wessel, mentor van Jet

POST 65: 17-01-2023

Week 4 dag 3: Ahoy, hier mijn 4e sailmail!

Nieuwe week dus een nieuwe sailmail! We begonnen deze week in Martinique, daar waren we zaterdagavond aangekomen en donderdagochtend weer vertrokken. In die 6 dagen bij Martinique ben ik jarig geweest, hebben we afscheid moeten nemen van 2 trainees, was Dieke jarig, en hebben we 2x een dagtrip zeilen gedaan. Bij die dagtrips gingen we in de middag na zelfstudie zeilen en hebben we geleerd over tacking and diving. Het zeilen gaat nu ook steeds makkelijker voor iedereen. We hebben steeds minder de hulp nodig van de deckies (deckhands).

Het plan was om na Martinique naar Tobago te gaan en daarna naar Dominica. Omdat er een hele bijzondere noorderwind was, ging dat plan helaas niet meer door. Daarentegen zijn we Tintamarre gevaren. Dat is een eiland dichtbij Sint-Maarten. Tijdens de 2 dagen zeilen naar Tintamarre hebben we onze eerste internships gehad. Je kan kiezen uit de functies: Deckhand, Bosun, Engineer, Galley, Doctor, Teacher, Captain, Chief Officer, en Interior Manager. Je moest 3 keuzes invullen en daarna een motivatieletter schrijven over je eerste keuze. Ik had als keuzes Interior Manager, Doctor en Engineer. Ik mocht mijn eerste keuze doen met 2 andere meiden. We hebben 2 dagen lang deze internship gehad. In deze 2 dagen hebben we spelletjes gedaan, 10-uurtje en 4-uurtje klaarzetten en met Happyhour spullen afpakken wanneer ze niet sea-fast waren. Het leukste was nog de kleding “veilen” voor jobies (klusjes om je spullen terug te krijgen). Op Tintamarre hadden we ook lazyday, we zijn die dag lekker op het strand gaan liggen. Je had ook de keuze om op het eiland te gaan slapen. Ik wilde dit heel graag en had ook opgeschreven om te gaan, maar na het bekijken van de weersvoorspelling heb ik mezelf eruit gepraat. Achteraf een beetje spijt dat ik niet op het eiland overnacht heb, maar ik heb in de avond met een paar trainees van het pak cake mix, die ik had gekregen voor mijn verjaardag, een lekkere cake gebakken en opgegeten. Daarna samen een leuke film gekeken.

15 Januari was het plan om naar Saba te gaan varen, maar vanwege weinig wind hebben we 5 uur op de motor naar dit prachtige eiland gevaren. Het plan was om op dit eiland een excursie te doen, maar omdat we niet de haven in mochten hebben we rond 12 uur de zeilen gehesen en zijn we alvast richting Dominica gaan zeilen. Gisteren hebben we trouwens 1 minuut moeten pitchen voor de tweede ronde internships. Ik had nu als keuze Doctor, Engineering, Deckie. En ik heb vandaag mijn eerste internship dag gehad van Doctor. Ik ben trouwens al klaar met al mijn schoolwerk. De eerste weken dacht ik dat ik heel veel had ingepland, maar ik ben nu al klaar. In Dominica gaan we 2 dagen slapen in een Ecolodge en we gaan een basisschool bezoeken. Die leerlingen komen ook op onze boot een kijkje nemen.

Dat was alweer mijn Sailmail van week 4, wat kijk ik er al tegenop om naar Nederland te gaan, het weer en school helemaal geen zin in.

Groetjes Jet.

POST 64: 15-01-2023

Saba

Een excursie stond gepland om het hoogste punt van Nederland te bezoeken. Jammer genoeg mochten we niet de haven in, dus zijn we maar verder gevaren richting Dominica. Voordat we vertrokken hebben we ook al het eten geteld.

POST 63: 14-01-2023

 Tin Tamara

Tin Tamara is een een onbewoond eiland vlakbij Sint-Maarten. Op het eiland lopen veel kreeftjes. Hier mochten we slapen. Maar na het zien van de weersvoorspelling heb ik gekozen om aan boord te blijven. Voor mijn verjaardag had ik een pak cake mix gekregen. Dus ik heb een lekkere cake gebakken en opgegeten.

POST 62: 12-01-2023

Sollicitatie naar een functie op het schip.

Omdat we de laatste week het schip overnemen, solliciteert iedereen naar een functie op het schip. Ik heb gesolliciteerd op de functie van interior manager. De sollicitatie moest in het Engels, omdat dit de voertaal op het schip is.

POST 61: 09-01-2023

Mijn 3e Sailmail

9 Januari 2023. Week 3 dag 3.

Er is inmiddels al weer een week voorbij na mijn vorige sailmail. Deze week hebben we weer heel veel gedaan. Maandag 2 januari hebben we in de avond Pirates of the Caribbean gekeken omdat we een paar dagen later op het onbewoonde eiland Petit Tabac gingen slapen. Hier is een deel van de film opgenomen. We werden gedropt uit bootjes en moesten zwemmen naar het eiland, daarna een rij maken en onze tassen overgeven en hopen dat je tas niet in het water viel. ‘s Avonds hadden we jammer genoeg meerdere regenbuien over ons hoofd gekregen en was de slaapzaak van papa –die nog uit de vorige eeuw stamt- niet meer waterdicht.

‘s Ochtends moesten we om 7 uur klaar staan om weer opgehaald te worden met de bootjes. De laatste paar meter moesten we zwemmen naar de boot om zand van ons af te krijgen. Daarna je spullen allemaal afspoelen en kletsnat naar de slaapzaal. We zijn een paar dagen later begonnen met zeilen richting Martinique. Er zijn namelijk jammer genoeg twee trainees van boort afgegaan en daarom moesten we dus naar Martinique.

De eerste tussenstop was bij Union Island. Hier zijn we ‘s middags na zelfstudie op excursie gegaan. We waren opgesplitst in 2 groepen. Ik ging eerst snorkelen. Dat viel een beetje tegen want ik heb geen vissen gezien. Daarna hebben we een hike gedaan terug naar de plek waar we vandaan kwamen. We hadden wat tijd over dus mochten we heel snel de ´supermarkt´ in. Veel te dure koekjes gekocht, maar je moet toch echt eten inslaan. De tips die ook zou doorgeven voor komende trainees, eten boven kleding, aanmaak siroop, spuit deo, aftersun, een normale handdoek en bodylotion.

Voordat we Martinique bereikte zijn we onderweg gestopt voor St. Vincent and Grenadines. Tijdens de zeilreis daar naartoe hebben we voor het eerst dolfijnen gezien…..wow, wat gaaf!!! Vrijdag was onze lazyday en hebben we een excursie gehad. We hadden eerst een busreis van drie kwartier in een bus voor 21 man….. met 38 tieners en begeleiding, beetje proppen dus. In de jungle hebben we een tocht gehad met heel veel blubber. Iedereen zat lekker onder! Daarna mochten we zwemmen in een waterval en konden we de blubber een beetje afspoelen. Hierna gingen we weer gezellig in de te kleine bus om terug te rijden naar St. Vincent, waar we de stad mochten bezoeken. Nummer 1 prioriteit….WIFI. Met een hele groep de KFC in om via de matige WIFI toch even wat berichtjes te versturen. Daarna zijn we met een groepje naar de supermarkt gegaan om eten in te slaan.

De dag erna zijn we weer gaan zeilen richting Martinique. Ik had die nacht van 10 tot 12 wacht. Omdat we er bijna waren moesten we de zeilen naar beneden halen. Op dat moment had ik ook weer mobile data en kreeg ik felicitaties voor mijn 16e verjaardag binnen. Na stilletjes aftetellen naar 12 uur ben ik daarna gaan slapen. Tijdens 10 uurtje kreeg ik een heerlijke lemontaart en cadeautjes. Een ventilator van de leraren, een shirt met Jarige Jet van Myrthe en snoepjes van andere meiden. Deze dag hebben we ook gedag gezegd tegen de 2 trainees die naar huis gingen. Dat was een korte samenvatting van de afgelopen week.

Groetjes Jet

POST 60: 08-01-2023

Coulls Hill & Jarige Jet-at-sea

Haast aan land, een heerlijke maaltijd met zonsondergang en dolfijnen. Na een paar uurtjes slapen had ik nachtwacht van 10 to 12 uur. We begonnen de wacht met alle zeilen naar benden te halen en daarna eigenlijk niks doen. Omdat we voor Martinique lagen met de Wylde Swan had ik internet (Frans netwerk). Na 2 weken was dat wel leuk en nog leuker was dat ik in Nederland al jarig was (6 uur vroeger), dus de eerste felicitaties kreeg ik toen al binnen. Heel zachtjes heb ik met een paar meiden afgeteld tot 12 uur en daarna lekker mijn bedje in. 

POST 59: 06-01-2023

BLOG SITE MASTERSKIP VAN JET EN FELINE:

Regen en wind, een lange nacht. Gelukkig dat de Wylde Swan met pannekoeken de trainees opwacht. Het is tijd voor een blog van Jet en Feline

Kletsnat, zand, wind en kou dat is waar we deze ochtend mee wakker werden, op Petit Tabak. Een onbewoond eiland waar wij zonder begeleiding mochten overnachten. Het eiland waar de ‘rum on fire’ scene uit deel 1 van Pirates of the Carribean is opgenomen

Na een leuke avond met muziek en een kampvuur gingen we slapen. We werden ‘s nachts verrast door meerdere plensbuien.

Met onze natte zanderige spullen in vuilniszakken werden we opgehaald in rubberen bootjes. De laatste 3 meter naar de boot moesten we zwemmen in verband met zand aanboort.

Omdat we allemaal kletsnat de mainhal in gingen, om droge kleding aan te doen werd onze slaapzaal een waterballet. Een uurtje later dan normaal hebben we genoten van pannenkoek ontbijt. Daarna van 9 tot 12 zelfstudie. Het laatste halfuur hebben we met ons mentor groepje de afgelopen week besproken.

Het heerlijke zelf gebakken brood voor de lunch en daarna zeilen hijsen want  we gaan weer varen. St. Vincent is onze volgende bestemming.

Na de lunch hadden we sailtraining met daarbij bedachten estafette spelletjes. Knoppen leggen, reddingspak aan trekken, lijnen opzoeken enz. Weer een heerlijke avondmaal van onze 2 fanatische koks! Morgen is het Lazy day en gaan we het eiland ontdekken.

Groetjes Jet en Feline

POST 58: 06-01-2023

Hike op Saint Vincent & Grenadines

 's Ochtends zijn we met een bus voor 21 personen met 38 mensen gepropt. Daarna hebben we een hele leuke hike gedaan met 2 locals. Lekker glibberen en glijden in de modder. Daarna zwemmen in de waterval en toen de stad door. Daar hadden ze een KFC....en dus voor het eerst internet sinds 1,5 week!

POST 57: 02-01-2023

Hallo allemaal!

Inmiddels is het al 2 januari 2023 en ben is er al meer dan een week voorbij. Er is weer zoveel gebeurd deze week, we hebben in de avond van 28 december 2022 voor het eerst de zeilen gehesen en zijn we richting Tobago Cays gaan varen. De planning was eerst om naar Tobago zelf te gaan maar vanwege te laag water en geen olie gingen we dat niet redden.

De ochtend nadat de zeilen gehesen waren veel trainees zeeziek. Jammer genoeg hadden sommige trainees op donderdag een toets ingepland, dus na 15 minuten zelfstudie had iemand al over zichzelf en zijn toets heen gekotst. Daarna was de motivatie eigenlijk bij iedereen weg en is er die dag weinig aan school gezeten. Uitzondering daargelaten bij de mensen die een toets hadden ingepland die hebben tijdens hun toets barf-brakes moeten nemen en even naar de wc moeten rennen.

Vanwege goede planning waren we die dag ook begonnen aan stages. Je hebt met een tweetal 2x een stage, 1x in de keuken en 1x engineering. Omdat ik me op zich wel prima voelde die dag had ik de shift van iemand anders overgenomen in de keuken. In een warm hok de kaas snijden was achteraf niet zo’n goed idee, na een paar plakken kaas snijden zag ik de hutspot van de vorige dag nog een keer. Daarna ben ik weer verdergegaan met kaas snijden. Toen ben ik met mijn domme kop op het dek gaan liggen en in slaap gevallen in de zon zonder in te smeren, dus verbrand kon er ook nog wel bij en ik was ook nog eens mijn aftersun vergeten. In de nacht had ik mijn eerste nachtwacht van 00:00-02:00. Dit is de tosti wacht dus dat was wel leuk. Iets minder is dat meerdere uit mijn groepje de tosti niet binnen konden houden dus naast me overboord hingen.

De dag erna voelde de meeste zich al stukken beter dus is er wat aan school gedaan. In plaats van vrijdag onze lazyday hebben is die verplaats naar 01-01-2023, dus vrijdag begonnen we onze nieuwe schoolweek. Op oudejaarsdag was onze dag vrijwel hetzelfde als elke dag. Het enige verschil was dat we ‘s avonds een pop quiz hadden. Dat was een leuk feestje. Daarnaast hebben we allemaal met elkaar afgeteld naar 2023. In de ochtend hadden we dus lazyday, dat betekende dat we ietsjes later het ontbijt mochten hebben, die heb ik en 3 andere meiden gemaakt. Roerei, brood en yoghurt. Na een beetje miscommunicatie en de crew die niet aan onze planning hield zijn we opgesplitst in 2 groepen. Wij gingen snorkelen en ik heb 6 schildpadden gezien binnen 60 minuten. Jammer genoeg heb ik de rog gemist. Wij moesten zelf ons eten regelen dus we hebben op een strand gebarbecued.

Eééééééén we hebben een nieuwjaarduik gedaan met de Unoxmutsen!!! Omdat we onze lazyday verplaats hebben van vrijdag naar zondag is onze komende week lekker kort! Trouwens onze barf-counter staat op 100 keer.

Dit was weer mijn sailmail, vanmiddag gaan we weer zeilen naar een ander eiland!

Groetjes Jet

POST 56: 27-12-2022

Marigot:

Voor de eerste keer aan land! Vandaag een fort bezocht op Sint-Maarten. Morgen gaan we eindelijk zeilen. De planning was om dit eerder te doen, maar vanwege laag water was dit helaas niet gelukt. Maar morgen is de dag, vandaag dan ook onze 2e sailtraining gehad.

POST 55: 27-12-2022

Jet & Myrthe's eerste blog op de site van Masterskip: De eerste excursie op Sint Maarten - MASTERSKIP

Na een hele lange warme nacht met allerlei wachten begonnen we de dag weer met gewekt worden met een nummer van Coldplay.

De dag was eigenlijk gepland als normale dag en zo begonnen we ook, natuurlijk met de 4 uur zelfstudie, maar als lekker extraatje hadden we de zelfgemaakte caramelbars van Jet. Heel erg lekker trouwens. Na de lekkere lunch met een soort tosti hadden we natuurlijk happy hour en nee heus geen drank, gewoon een uur lang schoonmaken.

Na het schoonmaken hebben er een aantal mensen nog een lekkere verfrissende duik genomen. Omdat we morgen (28e) gaan zeilen hebben we vandaag ook onze eerste sailtrainig gehad waarbij we moesten oefenen met zeilen hijsen en alle benamingen leerde kennen.

Toen werden we allemaal bij elkaar geroepen voor het super leuken nieuws dat we vandaag een excursie hadden op Sint-Maarten, allemaal heel snel omkleden naar het welbekende rode shirtje gingen we met schoenen en spullen het kleine bootje op. Groepje per groepje gingen we met alle vuilniszakken naar het land, eenmaal aangekomen kregen we eerst nog wat leuke weetjes over sint maarten vertelt door Danique (biologie docent) toen we alle info hadden konden we in de hitte naar een ruïne lopen boven op een berg. Boven moesten we eerst een groepsfoto maken en daarna tweetallen vormen voor een opdracht over Fort Sint Louis (de ruïne). Daarna hebben we nog wat vrije tijd gehad en nog wat souvenirtjes gekocht

Heel erg veel groetjes van Jet en Myrthe

POST 54: 27-12-2022

Sailmail:

Hallo iedereen, welkom bij mijn eerste Sailmail. Inmiddels ben ik al 3 dagen in Sint-Maarten. Ik maak even een samenvatting wat er in die tijd allemaal is gebeurd.

Na een vlucht van 9 uur waar ik naast een vrouw zat die een kat mee had, zijn we in een busje gestapt en naar de haven gebracht. Daar hebben we alle tassen eerst in 2 bootjes geladen en daarna zijn wij zelf naar het schip gebracht. Aangekomen op het schip kregen we allemaal een bunk of een hangmat aangewezen. Met het geluk die ik had kreeg ik een bunk aangewezen op de warmste plek van het schip YAY! Na een warme nacht begonnen we de dag met inladen van eten, meer dan 2 uur lang eten voor 5 weken ingeladen onder de bunken en in de keuken,  onder andere wel 100 blikken bonen. Daarna zijn we gaan lunchen en hebben we happy hour gehad en nee niet drinken nee gewoon schoonmaken. En ook al zijn we er nog geen 24 uur zelfstudie moet wel gewoon gedaan worden dus van 2 tot 6 lekker aan school. Iedereen is ook ingedeeld in 4 groepen,. In deze groepen doe je klusjes. Dus deze dag hadden ik en mijn groepje de afwas. Deze avond waren ook de eerste wachten gelopen, omdat we nog niet zeilen hadden we anker wachten van 21:00 tot 06:00 uur. Ik hoefde deze avond nog niet dus ik heb lekker geslapen ondanks de jetlag.

De volgende dag was wel een ‘normale ’dag opstaan om 06:45 ontbijt om 07:00 zelfstudie van 08:00 tot 12:00. Elke keer 50 min leren en dan 10 min pauze. Om 13:00 uur de lunch en daarna hadden we  happy hour waar ik dit keer het dek moest schoonmaken. In de middag hadden we een veiligheids-protocol waarin we een abondon ship na moesten spelen. Daarna hadden we vrije tijd tot het avondeten vandaag was ik vrij voor klusjes dus dat was lekker relaxed. Na het avond eten hadden we een spelletje gespeelt met alle crew aan boord waarin wij hun op volgorde moest zetten op bijvoorbeeld naam leeftijd en favoriete dier. Op dat moment heeft iedereen aan boord ook hun cadeautje uitgepakt die ik voor hun had geregeld. Super leuke reacties op de Unox mutsen. Omdat we Deense crew aan boord hebben, hebben we ook een Deense traditie gedaan van rond de kerstboom dansen en zingen. De crew waren daarna allemaal met hun Unox muts in het water gesprongen. In de avond had ik mijn eerste ankerwacht. Ik had de wacht van 21:00 tot 22:00 samen met Jasmijn. 26 december kerst voor ons aan boord, maar wel een gewone dag met school. Zo hebben we kerstdiner en gaan we onze cadeautjes uitpakken die we met lootjes getrokken hadden. In de avond heb ik wacht van 22:00 tot 23:00 met de andere Jet aan boord. Nu zijn mijn woorden op dus moet ik gedag zeggen.

 

Heel veel groetjes van jet uit het Caribisch gebied!

POST 53: 26-12-2022

Kerst!

Een gewone dag tot de avond. We hebben samen in Nederland al lootjes getrokken en vandaag we dan eindelijk het cadeau geven. We moesten een gedicht in het Engels schrijven omdat er internationale crew aan boord is. Ik heb trouwens ook een caramelbar gemaakt die we, omdat we zo vol zaten van het kerstdiner, de volgende dag hebben opgegeten als tussendoortje. We hebben overdag onze eerste sailmail geschreven.

POST 52: 25-12-2022

Dag 3 Grand Case:

We begonnen de dag om 6:45. Ontbijt om 7:00 met heerlijke croissantjes. Toen van 8:00 tot 12:00 zelfstudie. Na de zelfstudie hebben we een duik genomen in het heerlijke warme water. Daarna hadden we happy hour en nee dat zijn geen lekkere drankjes, happy hour is schoonmaken! Ik heb vandaag met mijn groepje schoon gemaakt. Toen hebben we de safety lessons gekregen en hebben we ook noodsituatie nagespeeld. Daarna vrije tijd en eten!

Vandaag voor het eerst ankerwacht. Ik had wacht van 21:00 tot 22:00, dus heel veel geluk. 

POST 51: 23-12-2022

De Wylde Swan:

Vanaf de luchthaven van Sint-Maarten zijn we naar het Franse deel, Saint Martin gegaan. Met 2 zodiacs werd alle bagage en de trainees naar de Wylde Swan gevaren.

We hebben pasta gegeten, hebben gezwommen en zijn daarna lekker naar onze bunk gegaan. Ik heb het 's nachts wel warm gehad. 

De eerste foto's staan op Polarsteps, volg mijn reis via Polarsteps https://www.polarsteps.com/JetVanDuijvenbode

POST 50: 23-12-2022

Schiphol:

Vanmorgen vroeg naar Schiphol. Om 7:30 verzamelen. Iedereen kreeg een rode trui en 2 t-shirts van Masterskip. We hebben gelijk een groepsfoto gemaakt. 

Onderaan een foto met Myrthe, mijn vriendin die ik al eerder op de open dag en de kick-off bijeenkomst had ontmoet. Haar moeder had de vlaggen voor mij geregeld.

POST 49: 10-12-2022

Vandaag vier ik mijn 16e verjaardag, kerst, oud en nieuw, uitzwaai en bedankt feestje! Er kwamen gasten vanaf 12:00. Uiteindelijk ging de laatste  gast om 22:30 weg! Het was supergezellig en ook al mijn sponsoren waren aanwezig. Meneer Beckeringh (vader van mijn sponsor Caalman) kwam speciaal even uit Rotterdam om tijdens de pauze van zijn les een cadeau af te geven.  Meneer Beckeringh had zijn eigen Masterskiptrui en een kapiteinspet voor mij meegenomen. Dat vond ik echt leuk, zie foto:)

Mijn sponsor Dick, van Perfect Art Shop, had een trui met een zelf ontworpen Masterskip logo voor mij gemaakt. Hierop stond "Living the dream". Dat ga ik zeker doen Dick en Angelique!

Veel gasten hebben mij nog gesponsord........en goed nieuws: HET IS ME GELUKT......IK HEB MIJN HELE REIS BIJ ELKAAR GESPAARD! Allemaal dankzij jullie. Superbedankt voor alle steun.

POST 48: 9-12-2022

Hoera! Vandaag weer een nieuwe sponsor erbij! Ron van Kerstbomen Maassluis http://www.kerstbomenmaassluis.nl/ wil mij sponsoren om mijn droom te verwezenlijken. We hebben elkaar op een bijzondere manier leren kennen.....ik lag met mijn fiets even op de motorkap van Jolanda, de partner van Ron. Gelukkig niet ernstig geblesseerd, maar wel erg geschrokken. Ron en Jolanda waren heel aardig en kwamen 's avonds nog even langs om te kijken hoe het met mij ging. Toen zag Ron dat ik Jet-at-sea was. Daar had Ron al eerder wat van gezien op Facebook. Ik heb een vlag besteld voor Ron en die ga ik ophangen in de mast van de Wylde Swan.

Bedankt Ron voor de sponsering.

POST 47: 26-11-2022

Kick-off  bijeenkomst van Masterskip

Na 's morgens vroeg naar de jaarbeurs in Utrecht te zijn geweest (studiekeuzebeurs), ben ik daarna met mijn ouders naar Amersfoort gereden voor de kick-off  bijeenkomst van Masterskip. Bij de kick-off bijeenkomst heb ik alle medetrainees ontmoet. Daarnaast was de kapitein, alle leraren, de arts, een medewerker van Masterskip en 2 oud-trainees aanwezig in Amersfoort. De kapitein vertelde ons waar we naartoe gingen zeilen. Van Sint Maarten naar Trinidad and Tobago en weer terug. Alles natuurlijk afhankelijk van weer en wind. Onderweg zullen we een aantal eilanden aandoen, waaronder Dominica en Saint Lucia. Ook zullen we op een onbewoond eiland gaan slapen.

 

De 2 oud-trainees vertelde hoe een dag op de Wylde Swan eruit ziet. In de 5e week nemen alle trainees het schip over en zeilen we terug naar Sint Maarten.

Iedere week kun je sailmail naar je ouders sturen. Dat is een mail met een platte tekst met maximaal 500 woorden. Ouders kunnen hetzelfde doen.

 

Alle trainees zijn vervolgens met de leraren naar een apart lokaal gegaan. De leraren hebben het plan van aanpak uitgelegd. Dit bestaat uit 5 stappen, waaronder je motivatie en leerdoelen, overzicht van je schoolwerk, 5 weken plan en toetsenoverzicht. Daarnaast hebben we een spelletje gespeeld om elkaar beter te leren kennen.

 

Ik heb er super veel zin in!

POST 46: 26-11-2022

Afgelopen zaterdag ben ik naar de kick-off bijeenkomst geweest van Masterskip. Hier kwam ik Myrthe tegen. Myrthe haar moeder heeft geregeld dat ik 4 vlaggen heb van mijn sponsoren www.cornerstoneshop.nl & www.bijlsmagroup.com & www.caalman.nl & www.perfectartshop.nl

Super bedankt voor het regelen van vlaggen!

Deze vlaggen ga ik tijdens de reis in de 43 meter hoge mast hijsen.......

We hebben 's avonds bij Tom en Mascha sinterklaasavond gevierd, vandaar dat ik met Tom (Cornerstoneshop) op de foto sta:)

POST 45: 18-11-2022

Mijn laatste sushi actie voor mijn vertrek op 23 december! Omdat het vliegtuigticket 400 euro duurder uitviel, heb ik nog een laatste sushi actie gedaan.

Wederom een groot succes. Ik heb nu bijna mijn reis bij elkaar gespaard dankzij jullie, mijn sponsoren. Super bedankt voor iedereens hulp en steun! 

POST 45: 12-11-2022

Mijn lerares Engels van vorig jaar had bij mij voor de 2e keer een grote bestelling geplaatst. Met 4 caramelbars en 2 appeltaarten had ik weer een mooi sponsorbedrag dat mij dichterbij mijn doelbedrag bracht. Thank you very much Anouk & family! 

POST 44: 10-11-2022

Hoera, ik heb er weer een nieuwe sponsor bij! https://www.caalman.com/nl/

Caalman is een bedrijf dat is gespecialiseerd in alle soorten telefoonhoesjes en accessoires voor meer dan 100 verschillende modellen smartphones.

Telefoonhoesjes en accessoires

Bij Caalman vind je een groot assortiment telefoonhoesjes en accessoires dat strekt zich van no-nonsense basics tot meer uitgesproken exotische hoesjes. En van exclusieve merkhoesjes tot handige riemhoesjes voor de klussers! Ben je op zoek naar een telefoonhoesje met het eenvoudige doel om je telefoon goed te beschermen, kies dan uit hun scherp geprijsde essentials.

Zoek je juist een hoesje waarmee je opvalt? Waar je vrolijk van wordt? En dat past bij jouw eigen stijl? Kies dan uit onze unieke collectie backcovers, flipcovers en bookcases verkrijgbaar in alle kleuren en met veelzijdige prints. Hun team van specialisten staat voor je klaar om te zorgen dat je altijd de beste service, prijzen en inspiratie krijgt als je telefoonhoesjes bij Caalman shopt!

POST 43: 15-10-2022

Zaterdag 15 oktober was uitslapen er niet bij, want ik had een superbestelling van onze buren Jessica en Thiemen ontvangen! 

Jessica en Thiemen hadden mij gevraagd om hapjes te maken voor hun feestje. Jessica vierde haar verjaardag en er kwamen ongeveer 20 mensen. Om 13:30 uur was alles nog net op tijd klaar en konden Jessica en Thiemen hun gasten verblijden met heerlijke hapjes.

Jessica en Thiemen, super bedankt dat jullie mij hiermee wilden sponsoren. Ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehad en genoten hebt van de hapjes.

POST 42: 14-10-2022

Vrijdag 14 oktober had ik weer mijn inmiddels beroemde caramelbars actie. Er waren veel sponsoren.

Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor jullie interesse. 

POST 41: 24-09-2022

24 en 25 september had ik weer een sushi actie. Dit was een groot succes! Ik ben door 23 mensen gesponsord (30 bestellingen - 720 sushi's). Iedereen super bedankt voor jullie hulp. Daarnaast wil ik ook moeder bedanken voor haar hulp. Zonder haar was het niet gelukt..bedankt mam, je bent liefste moeder van de hele wereld!

 

Vrijdag 14 oktober maak ik weer mijn inmiddels beroemde caramelbars. Als u mij zou willen sponsoren dan krijgt u voor € 17,50 een caramelbar. 

POST 40: 21-09-2022

Vandaag groot feest. De site https://Jet-at-sea.jouwweb.nl bestaat 1 jaar. Afgelopen jaar heeft de site en mijn inschrijving voor Masterskip mij veel gebracht. Leuke contacten, reacties, ontmoetingen, en sponsors. Zelf ben ik ook door Jet-at-sea persoonlijk gegroeid.

Ik heb nu bijna 90% van het totaalbedrag via sponsering ontvangen. Aankomend weekend doe ik voor de laatste keer een sushi actie. Daarna wil ik nog 1 actie doen. Ik hoop dat ik dan het gehele bedrag bijeen heb. Binnenkort moet ik namelijk het gehele bedrag aan Masterskip overmaken.

POST 39: 12-09-2022

Uitwisseling: Ik heb mij via het Revius Lyceum ingeschreven voor een uitwisseling met een Finse school uit Joensuu. Er waren maar 15 plekken beschikbaar. Ik kreeg vandaag bericht dat ik daarbij zat. SUPERLEUK!!! 3 oktober komt Sanni 1 week bij mij logeren. In februari ga ik dan met 14 andere leerlingen naar Finland. Ik realiseer me dat ik dan net terug ben uit het Caribisch gebied. Dat wordt wel even een overgang. Van 30 graden naar -20 graden....brrrr

Ik heb er heel veel zin in. Het thema gedurende de uitwisseling is "Global footprints".  Het doel is het ontwikkelen en promoten van instrumenten voor het bevorderen van duurzaamheid, waaronder de ecologische voetafdruk en biocapaciteit.

Onderdeel van de uitwisseling is het bezoeken van diverse bedrijven die duurzaamheid promoten. We gaan onder andere naar Lely en Tomato World.

POST 38: 07-09-2022

Hoera, een nieuw oppasadres! Vandaag op Lynn opgepast. Dat is de dochter van Jessica en Thiemen. Zij wonen een paar huizen verderop. 

De opbrengst gaat naar de Masterskip-spaarpot. Bedankt Jessica en Thiemen dat ik bij jullie mag komen oppassen.

POST 37: 04-08-2022

Ik heb vandaag weer opgepast bij mijn 2 oppaskinderen. Ik vind het erg leuk om te doen. De opbrengst gaat in de Masterskip-spaarpot.

Bedankt Renee en Kim dat ik bij jullie mag komen oppassen. 

POST 36: 27-07-2022

Ik heb samen met mijn vader al mijn oude kinderboeken op marktplaats gezet. De opbrengst komt ten goede van Masterskip. De onderstaande 100% boekenreeks was als eerste weg. Dit waren ook erg leuke boeken. De boeken die ik over houdt die doneer ik aan mijn oude basisschool, de St. Bernardusschool in Schiedam.

Bedankt paps voor de hulp!

POST 35: 08-07-2022

OVER NAAR 4 VWO EN DEFINITIEVE TOESTEMMING SCHOOL: Na hard gewerkt te hebben aan school, is het mij gelukt om over te gaan naar 4 VWO!

Dit was niet gemakkelijk. Want we hadden tijdens de corona tijd veel gemist. Dit was vooral op mijn eerste rapport te zien. Gelukkig heb ik het laatste rapport alle cijfers weer opgehaald. 

Vandaag een gesprek gehad met mevrouw Kramer (teamleider 2e fase). Zij heeft de toestemmingsbrief van Masterskip ondertekend. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van alle lesstof. Voor vertrek zal ik in samenwerking met de docenten een werkplanning opstellen. Bedankt mevrouw Kramer voor uw tijd!

POST 34: 23-06-2022

WEDDENSCHAP: Vorig jaar heb ik bij Tom (van de Cornerstoneshop) en Mascha sinterklaas gevierd. We speelden daar het sinterklaasspel. Ik was de gelukkige winnaar van een opblaasbare dino-rugdrager.......

Tom vond dit zo grappig, dat hij een weddenschap met mij aanging.  Als ik de dino-rugdrager op school in de aula zou dragen én hier een foto van zou maken, dan zou Tom mij voor 25 euro extra sponsoren voor Jet-at-sea!

 

Nou Tom.....ik denk dat ik de weddenschap heb gewonnen:)

POST 33: 12-06-2022

OPEN DAG VAN MASTERSKIP: Het was eindelijk zover. Vandaag met mijn ouders naar Harlingen gereden om de open dag van Masterskip te bezoeken. Aangekomen bij de Wylde Swan kwam ik Myrthe tegen. Myrthe doet dezelfde reis. Ik had al eerder op Instagram contact gehad met Myrthe, dus het was erg leuk om haar nu in het echt te zien. We kregen een rondleiding op de Wylde Swan van Tommy, zij had afgelopen jaar reis 4 met Masterskip gedaan.

De rondleiding was erg leuk. We kregen onze bunks (slaapplekken), de keuken, het dek, de eetzaal....kortom alles te zien.

Ik heb meerdere medetrainees ontmoet en we hebben gelijk een groepsapp aangemaakt. Een geslaagde dag!

POST 32: 4-6-2022

Ik heb van Karin en Ivo de vraag gekregen of ik een marsepeinen taart wilde maken voor hun dochter Anna. Anna was zaterdag 8 jaar oud geworden.

Ik had nog niet eerder een marsepeinen taart gemaakt, dus ik heb mijn moeder om hulp gevraagd. We zijn vrijdagavond begonnen met de basis van de taart. Zaterdagochtend hebben we de taart versierd en om 10:30 bij Karin en Ivo gebracht.

Ik vond het erg leuk om te maken en ik kreeg van Karin complimenten dat de taart er zo mooi uit zag én lekker smaakte. Bedankt Karin! Anna, ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehad. 

POST 31: 21-05-2022

Vegan-cupcakes voor Frans en Elly: Frans en Elly zijn oud-buren uit Schiedam. Zij weten van mijn zeilavontuur. Ze hebben al eerder bestellingen gedaan bij mij. Nu hadden ze voor Frans zijn verjaardag een bestelling van 24 vegan-cupcakes geplaatst. Ik vond het erg leuk om te maken. 

Bedankt Frans en Elly, ik hoop dat de cupcakes gesmaakt hebben!

POST 30: 18-05-2022

BIJLSMA GROUP: Na een heerlijke vakantie in Namibië  lag er een briefje van de pakket bezorger in de brievenbus. Toen we het pakket gingen ophalen, bleek het een enorme doos te zijn. Wat zou erin zitten? Het pakket was mooi ingepakt. Het bleek van de Roderick Bijlsma afkomstig te zijn. Roderick is de eigenaar van de

Bijlsma Group en is één van de bedrijven die mij sponsoort

Voor wie de Bijlsma group nog niet kent: De Bijlsma Groep is dé specialist in het leveren van verpakkingsproducten en ladingzekeringsmaterialen aan professionele distributeurs en eindgebruikers. Deze producten zijn voornamelijk gerelateerd aan de verpakkings- en logistieke markt, en worden in eigen beheer en door productiepartners geproduceerd. Hierbij valt te denken aan het beschermen van de producten tijdens transport in containers op zeeschepen.

In het pakket zat een fantastische waterdichte reistas, een rugtas en 2 zonwerende zwemshirts. Roderick: Ik ga deze zeker dragen tijdens mijn zeilreis en zal diverse foto's hiervan op mijn site én nieuwsbrief plaatsen. Super bedankt Roderick voor de sponsering!!!

POST 29: 17-04-2022

Mijn volgende actie was met de Pasen. Jet's-easter-high-tea-at-sea! 

Voor een donatie van 17,50 pp (min 2 personen) heb ik een heerlijke paas-high-tea gemaakt en bij diverse mensen in Maassluis en omgeving thuisgebracht.

Deze actie was een groot succes! Ik had heel veel aanmeldingen en heb in totaal 35 boxen met heerlijke high-tea hapjes afgeleverd. We moesten zelfs de tuintafel in de huiskamer plaatsen, want anders pasten alle boxen er niet op. Ik heb nog 3 boxen extra gemaakt. 2 voor mijn beide oma's en 1 voor mijn tante en nicht die hun verjaardag op dezelfde vierden. 

 

POST 28: 16-04-2022

Vandaag vierde mijn tante Theresia haar 50ste verjaardag. Ze had geen gewone verjaardag voor iedereen, maar een workshop chocolade paaseieren maken! 

Mijn moeder en ik waren uitgenodigd en mijn vader moest thuisblijven:)

We hebben met 10 vrouwen de workshop gevolgd. Daarna hebben we bij tante Theresia nog een lunch gehad. Deze lunch mocht ik verzorgen.

De workshop was heel leuk....alleen moet ik er wel stiekem bij zeggen dat ik allergisch ben voor chocolade......:(

Het chocolade ei heb ik aan mijn oma gegeven, want zij was de dag daarop jarig. 

Bedankt tante Theresia voor de leuke dag en dat ik de lunch mocht verzorgen!

POST 27: 03-04-2022

Mijn juf Engels had voor haar verjaardag een bestelling bij mij geplaatst voor high-tea. Wat ontzettend leuk en gefeliciteerd! 

Alleen toen ik hoorde dat het voor 35 man was heb ik mijn moeder als hulptroepen ingeschakeld. We hebben maarliefst 9 etageres naar de juf gebracht. Gelukkig woont ze dichtbij en konden we het lopend af. 

Maandag op school kreeg ik nog complimenten van diverse leraren, want de juf had nog wat over en had dit uitgedeeld in de lerarenkamer.

Dit leverde overigens weer een nieuwe bestelling op van mijn gymleraar van vorig jaar!

POST 26: 25-03-2022

SUSHI ACTIE! We hebben enorm veel sushi bestellingen binnen gekregen! Wel 52 bakjes!

Mijn paps heeft 5 bestellingen meegenomen naar zijn werk. Mijn schoolmeester van de basisschool heeft 8 bestellingen geplaatst om in de sushi in de pauze in de lerarenkamer met alle leraren op te eten.

Iedereen bedankt voor jullie sponsoring en de leuke reacties achteraf.

 

POST 25: 13-02-2022

Vandaag hebben we een nieuwe actie: Jet's-high-valentine-tea-at-sea!

25 dozen vol met heerlijke gebakjes voor een high-tea. Het was veel werk, maar erg leuk om te doen. Iedereen bedankt!

POST 24: 10-02-2022

Ik heb een heel leuk gesprek over mijn Masterskip avontuur gehad met Chrit Wilshaus.

Chrit heeft hier een leuk artikel over geschreven in de Maassluisse Courant (de Schakel). Hieronder staat de link van het artikel

Jet wil droom laten uitkomen (rodi.nl)

Heel erg bedankt Chrit voor het plaatsen van het artikel en ik hoop dat je van de caramelbar hebt genoten!

POST 23: 09-02-2022

Vandaag ben ik met mijn vader naar het Sint Jacobs gasthuis in Schiedam gegaan. Hier was ik uitgenodigd door omroep Wetering.  

Ik heb een heel leuk gesprek gehad.  

Zaterdag 12 februari tussen 08.00 en 10.00 uur zal het gesprek worden uitgezonden via de kanalen van SCHIE FM in het programma "Mens & Samenleving". (www.schie.nu

Zondag 13 februari tussen 12.30 en 13.00 uur zal het gesprek worden uitgezonden via de kanalen van Omroep Vlaardingen in het programma "Mens & Samenleving". (www.omroepvlaardingen.nl) 

Maandag 14 februari t/m vrijdag  18 februari tussen 14.00 en 16.00 uur zal het gesprek worden uitgezonden via de kanalen van Omroep Vlaardingen in het programma 'Het RegioMagazine'. (www.omroepvlaardingen.nl)  

Op een later moment komt het item ook nog voorbij in het programma 'De Late Avond', een gezamenlijk project van 13 lokale omroepen in deze regio. (www.delateavond.nl)

Je kunt de geluidsopname via deze link beluisteren.

 

Herman de Bruin en Arjen van Bruinesse, heel erg bedankt voor de uitnodiging! Als mijn avontuur erop zit dan kom ik zeker terug om mijn verhaal te doen!

POST 22: 04-02-2022

Deze week stond bloemkoolsoep op het programma. Heerlijk voor in de winter!

Dit was de minst succesvolle sponsoractie tot nu toe. Ik denk dat bloemkoolsoep geen standaard soep is.....of was het mijn spelfout.....

Toch vond ik de soep erg lekker. Ik had een gerecht van Jamie Oliver gebruikt.

POST 21: 28-01-2022

Ik ga er weer voor en ben weer op zoek naar mensen die mij willen helpen om op het school-zeilreis de Wylde Swan te komen. Voor een donatie van €16,50 kom ik de caramelbar deze vrijdag (28 januari) bij u langs brengen in Maassluis/Maasland. Wie zou mij willen helpen?

POST 20: 22-01-2022

UNOX Mutsen: Ik wil voor mijn mede trainee's een origineel cadeau meenemen. Het leek me leuk om een nieuwjaarsduik te doen in de Cariben met UNOX muts!

Wie kan mij helpen aan een UNOX muts? Ik heb er 30 nodig....

En zeg nou zelf.....een nieuwjaarsduik in het water van het Caribisch gebied is toch een stuk aantrekkelijker dan het koude water van de Noordzee:)

POST 19: 17-01-2022

Journalist Stephan Reket van het Algemeen Dagblad heeft mij vrijdag 14 januari tijdens de sushi actie geinterviewd. Daarna kwam Dennis Wisse (fotograaf) om foto's te maken. Ik sta ook met mijn buurvrouw Carola op de foto. WAT  LEUK!

Ik heb heel veel leuke reacties gehad. De leraren van mijn school wisten het ook. Zelf op mijn basisschool (st Bernardus in Schiedam) is het artikel op het prikbord gehangen.

Heel erg bedankt Stephan en Dennis voor het leuke artikel!

POST 18: 16-01-2022

Vandaag een high-tea mogen maken in ruil voor een donatie voor mijn reis. Hartelijk bedankt dames! En ik hoop dat het heeft gesmaakt. Mocht iemand anders ook interesse hebben, neem dan contact met mij op via https://jet-at-sea.jouwweb.nl/acties

 

Dit was de reactie die ik van Sam op Facebook kreeg:

Vanmiddag een heerlijke high tea gehad van Jet ….nou deze is zeker voor herhaling vatbaar ….het was zoveel dat we ook buurtjes nog blij gemaakt hebben.

Alles was zelf gemaakt

Bedankt en dit was zeker niet het laatste wat we bij je besteld hebben.

 

Heel erg bedankt Sam, groetjes Jet

POST 17: 14-01-2022

Vanwege groot succes....deze week mijn 2e Jet's-sushi-at-sea actie. Ik heb maarliefst 400!!! sushi's gemaakt.

Iedereen bedankt voor het sponsoren.

POST 16: 13-01-2022

Ik heb voor Jet-at-sea een gesprek gehad met Janneke Noordermeer van Maassluis24. Janneke heeft een heel leuk artikel over mijn avontuur geschreven.

Ik vond het hartstikke leuk om te doen. Super bedankt Janneke! 

Maassluise Jet (15) droomt van zeilreis door de Cariben | Maassluis24

POST 15: 09-01-2022

In het appartement van mijn opa en oma wordt deze week de lift gemaakt. Dat betekent dat de  veelal oudere mensen de trap moeten nemen. Dat is vooral lastig als je boodschappen moet doen. Het leek mij leuk om de Jet-at-sea soep actie nog eens te doen, zodat de oudere mensen lekker van mijn soep konden genieten.

Het was een groot succes....zie foto!

POST 14: 02-01-2022

Iedereen de beste wensen! Voor het oudjaar hadden we een nieuwe actie verzonnen: oliebollen bakken! We hadden 18 sponsors gevonden. Dus 180 oliebollen!!!

Na het bakken van de 2e portie ging de frituurpan kapot....:(

Gelukkig was de blokker nog open en konden we de andere oliebollen bakken. Bedankt iedereen en Carola bedankt voor het plaatsen van je leuke Facebook bericht!.

POST 13: 17-12-2021

Deze week de laatste soep van de Jet-at-sea soep actie. Ik hoop dat iedereen genoten heeft van mijn soep. 

Ik vond het ook erg leuk om te doen. Als ze op de Wylde Swan nog een goede kokkin zoeken:)

POST 12: 10-12-2021

Deze week Franse uiensoep gemaakt. Iemand nog tips voor het snijden van de uien? Zelfs de duikbril werkte niet.....

POST 11: 04-12-2021

Deze week heb ik mijn eerste nieuwsbrief gemaakt. Deze heb ik via jet.masterskip@gmail.com verzonden. Ik hoop dat jullie de nieuwsbrief met veel plezier gelezen hebben!

Mocht je ingeschreven zijn op de nieuwsbrief, en deze niet ontvangen hebben, laat het mij dan even weten. Misschien is de nieuwsbrief in de spam-box beland.

POST 10: 03-12-2021

Deze week hebben we een overheerlijke mosterd champignonsoep gemaakt. 

Iedereen bedankt voor het sponsoren en eet smakelijk!

POST 9: 27-11-2021

Ik ben gesponsord door Roderick Bijlsma van de Bijlsma Group.

De Bijlsma Groep is dé specialist in het leveren van verpakkingsproducten en ladingzekeringsmaterialen aan professionele distributeurs en eindgebruikers.

Deze producten zijn voornamelijk gerelateerd aan de verpakkings- en logistieke markt, en worden in eigen beheer en door productiepartners geproduceerd.

Hierbij valt te denken aan het beschermen van de producten tijdens transport in containers op zeeschepen.

Super bedankt Roderick voor de sponsering!!!

POST 8: 26-11-2021

SOEP ACTIE!

9 kilo tomaten geroosterd met heerlijke verse kruiden (oké ook met ui en knoflook) en hiervan een lekkere soep gemaakt.

Yes... Jet's-Soup-At-Sea is ook van start gegaan.

Op naar mijn doel om 8000,- bij elkaar gesponsord te krijgen, om op zeilschoolreis met Masterkip te kunnen gaan.

Iedereen weer bedankt en eet smakelijk van deze echt goed geslaagde soep met (als je het wenst toevoegen) een cup met mascapone en nog een lekker kruidje.

Delen wordt op prijs gesteld.

POST 7: 18-11-2021

Ik ben gesponsord door de CornerStoneShop van Tom en Mascha. De CornerStoneShop is een site gespecialiseerd in producten die met zorg en met de hand gemaakt zijn, zoals kristallen, juwelen en kleding. Daarnaast heeft de CornerStoneShop Fair Trade-items vanuit de hele wereld.

Super bedankt Tom en Mascha voor jullie sponsering!!!

POST 6: 14-11-2021

SUSHI ACTIE!

Sponsors allemaal bedankt voor jullie donatie. Ik hoop dat iedereen lekker gegeten heeft. Ik heb super mijn best gedaan en hoop dat de sushi heeft gesmaakt. Ik had voor iedereen ook zelfgemaakte wasabimayonaise, soya saus, 2 soorten gember en natuurlijk eetstokjes toegevoegd.

Post 5: 29-10-2021

Vandaag had ik een interview met Len van omroep WOS voor het programma Zo Weekend! Het was onwijs leuk, Bedankt Len!

In de link kun je het hele interview luisteren.

https://1drv.ms/u/s!Ar8a69jp1ck-g0NI0JGU5QCiojBG?e=6a2nMt

POST 4: 23-09-2021

YEAHH! De eerste sponsor is binnen! Dick Kuyten van Creativecocktail en PerfectArtShop wil voor mij flyers designen. Deze flyers gebruik ik voor het zoeken van sponsoren. Dankjewel Dick! Wie wil mij nog meer sponsoren?

 

POST 3: 18-09-2021

EN WE ZIJN VAN START: Facebook en Instagram accounts aangemaakt en de site gepost! Ik heb er nu al ontzettend veel zin in. Nu alleen nog alles bij elkaar sparen We gaan er hard voor werken! Volg deze Blog pagina voor al mijn updates.

POST 2: 07-09-2021

Ik heb een gesprek gehouden met mijn mentor. Nadat ik mijn hele verhaal had verteld, zei mijn mentor: "Dan ga je zeker naar het Caribisch gebied!". Mijn mentor was al bekend met Masterskip en stond daar heel positief tegenover. Voorwaarde was natuurlijk dat ik volgend jaar goede cijfers heb. Dus goed mijn best doen op school!

POST 1: 20-08-2021 

Na verschillende gesprekken met mijn ouders hebben we informatie opgevraagd bij Masterskip. Na voorlopige inschrijving  hebben we een online Zoom-meeting met Masterskip. Hier namen een oud-deelnemer, een lerares en een aantal andere geïnteresseerden deel.  Vanuit het Griekse Kefalonia werd ik enthousiast gemaakt voor het zeilavontuur!